2010. december 26., vasárnap

Gyermekfelügyelet, azaz az ovihelyzet

A bölcsi- és ovihelyzet semmivel sem fényesebb a világnak ezen a részén, mint például otthon. Mivel a gyes itt 1 (vagy maximum 2, de akkor fele összeg) évre szól, a legtöbb anyuka igen hamar intézménybe adja gyermekét.

A Tagesmutter

A tehetősebbek úgynevezett tagesmuttihoz adják, ami az otthoni családi napközinek megfelelője. Egy tagesmutternek 2-5 db gyereke lehet egyszerre, és mivel ugye adózik is, így elég durva összegeket kell neki kifizetni (a megszokott óradíjak 4 és 8 Eur között mozognak).

Tagesmutterhez lehet központilag jelentkezni, vagy egyénileg is, ha van kiszemeltünk. Központi jelentkezés esetén

A bölcsi, azaz az U3-as ovik

Vannak bizonyos óvodák, ahova 3 év alatti gyerekek is mehetnek. Ezeknek két tipusa van: ahol külön vannak a 3 év alatti gyerekek, valamint ahol a 2-6 évesek együtt vannak.

U3-as oviba hihetetlen nehéz bekerülni, 1-2 éves várólisták vannak, azaz még pocakpacni korban be kell iratni a gyerekeket, hogy helyet kapjanak. Ezen kívül általában igen-igen drágák, a 3 év feletti ovishelyek árának 2-3-szorosába kerülnek.

Az állami és egyházi óvodák

3 éves kor feletti óvodai helyet némileg könnyebb szerezni, mint 3 év alattit, de azért itt is be kell 1 évvel korábban iratkozni. Persze ha az oviskor kellős közepén költözik az ember, akkor nincs ilyen lehetősége, de szerencsére a frissen beköltözöttek (és a németül nem tudók, valamint a testvérgyerekek) elsőbbséget élveznek a listákon.

Az állami és az (elismert) egyházi óvodák azonos, központilag meghatározott anyagi hozzájárulást kívánnak meg. Egy közepesen kereső házaspárnak évente kb 900 Euróba kerül (2010-es adat), és ha azonos intézménybe jár a tesó is, akkor csak az egyik után kell fizetni. Ezen felül jön természetesen az étkeztetés, a kirándulások, stb.

Kerületenként változó, hogy hova érdemes beadni a gyerekünket. Vannak drágább környékek, ott általában az állami ovik is szuperek (bár természetesen sok múlik az óvónénik személyén, ahogy mindenhol máshol is), de az olyan kerületekben, ahol sok a bevándorló, érdemesebb preferálni az egyházi (pl. katolikus) óvodákat, ezekben általában több a német ajkú gyerek. Ez egy elég fontos szempont tud lenni Kölnben, ahol a városnak igen tekintélyes százaléka török, akik közül sokan sajnos nem veszik a fáradtságot, hogy megtanuljanak németül. A gyors nyelvtanulás nem csak a gyermekünknek fontos, hogy megértesse magát, de ha véletlenül iskolába is itt kezdene járni, ahhoz duplán kelleni fog a helyes némettudás.

Más fajta óvodák

Vannak privát óvodák is, de más rendszerben működő államiak is szép számmal. Köztük a leggyakoribb az Eltern Initiative, amik általában kisebb csoportokkal működnek a szülők nagyobb fokú bevonásával (például x hetente a szülőnek kell az egész csoportra főznie ebédet). Ezek általában többe kerülnek, mint az államiak. Azt hinné az ember, hogy a borsos áruk miatt ilyen helyekre könnyebb bekerülni, de általában ide is éves várólisták vannak.

Jelentkezés

Állami és egyházi óvodákba lehet központilag is jelentkezni, de magán úton is, ha felhívja a kiszemelt ovit az ember, és kér egy beszélgetős időpontot. Előbbi esetben gyorsabban jut az ember egy helyhez, utóbbiban viszont saját maga választja ki az óvodát.

Minden esetben meg kell mondani, hogy mennyi időt tölt a gyerek az oviban (25, 35 vagy 45 órák közül lehet általában választani, de van, ahol ez meg van adva), valamint hogy milyen tipusú csoportba szeretne bekerülni (3 év alatti, 2-6 vagy 3-6 év).

Fontosabb linkek és elérhetőségek:

  • Ezen az oldalon van egy óvoda-adatbázis telefonszámokkal.
  • Tagesmutter-hez való jelentkezéshez minden infó itt található, többek között a jelentkezési lap is, amit központi jelentkezés esetén be kell küldeni a megadott címre, egyéni jelentkezés esetén oda kell adni a tagesmutternak.
  • Itt olvashatók az aktuális óvodai díjszabások az állami/egyházi óvodák esetére.
  • További infó itt található az állami óvodákba való jelentkezésről, a jelentkezési lappal együtt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése