2010. december 12., vasárnap

Bejelentkezés, avagy Anmeldung

Megérkezvén a városba, szinte az egyik első tennivaló. Enélkül ugyanis többek között bankszámlát sem nyithat az ember, no meg óvodai felvételt sem nyerhet.

Hol lehet bejelentkezni? 

El kell zarándokolni a városnegyed Rathaus-ába, azon belül pedig a Meldehalle-t kell felkeresni. Itt olvasható, hogy melyik városrészben hol is található, valamint mikor van nyitva.

Mit kell vinni?

Városrészenként más és más a követelmény ehhez (bár elvileg a fenti linken olvasható, hogy egységes kellene legyen). Vannak lazább kerületek, ahol kevesebb a külföldi, és kevésbé szívóznak. Ilyen volt számunkra például Lindenthal, ahova egyszerűen besétáltunk egy ráérős délelőttön az útlevelekkel, születési- és házassági anyakönyvi kivonatokkal, és kész. Nem volt gond, hogy eleinte csak angolul tudtunk kommunikálni.
Vannak azonban olyan kerületek is, ahol nagyobb a követelmény, mint például Nippes. Itt ugyanis kértek hivatalos fordítást az összes anyakönyvi kivonatokról (sőt, volt olyan ügyintéző is, aki az útleveleket is le akarta fordíttatni), valamint németül tudó személy jelenléte nélkül szóba sem állnak az emberrel, pedig simán értettek angolul...

Amit tehát a legszigorúbb esetben vinni kell, az az útlevelek, a házassági anyakönyvi kivonat eredetije valamint hitelesített másolata, a gyerekek születési anyakönyvi kivonata eredetije valamint hitelesített másolata, valamint valaki, aki tud németül és tolmácsol, ha kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése